Verschachtelt (Nøjsomhed)

HypToroid2Knud Larns tilbagevendende novellekonkurrencer havde i 2008 temaet “danskerne og tidsmaskinen”. Bidraget jeg skrev valgte jeg at tage med i Galaktiske forestillinger fordi det er den eneste anden tidsrejsehistorie jeg (indtil nu) har skrevet ud over “Sket er sket” i LUO3. Muligvis er den mere en parallelle universer historie end en decideret om tidsrejser.

Novellen indeholder flere i tidslinjer der er indlejret i hinanden. På tysk kalder man det verschachtelt, det er sådan et skønt ord. Selvom det på et tidspunkt ser ud som om hovedpersonen, aktivt ændrer på sin egen fremtid, bevæger han sig ikke ud af stedet, men gennemlever a la Groundhog Day ikke blot den samme dag, men resten af sit liv fra et og samme tidspunkt.
Mens jeg skrev novellen havde jeg en ide om at titlen skulle have flere betydninger for på den måde at afspejle de mange forskellige tidslinjer der findes i parallelle universer. Jeg havde på det tidspunkt placeret professorens værksted et sted ude på landet. Så fik jeg den ide, at navnet på stedet kunne have en betydning med relation til historien. Eftersom der er byer som Tappernøje, Styrtom og Sengeløse, var jeg sikker på jeg ville finde noget brugbart. Jeg gik ind på Kort- og matrikelstyrelsen og kiggede på en liste med bynavne. At det så blev så brugbart som Nøjsomhed havde jeg ikke regnet med.

Lige som i Sket er sket, ville jeg gerne have at det skulle koste noget at tage en tidsrejse. I Sket er sket bytter man materiale fra to forskellige punkter i tiden. Hvis man rejser tilbage i tiden sker der jo det at universets samlede masse lige pludselig bliver større, og rejser man frem i tiden er der et tidspunkt hvor en del af universets masse forsvinder (med mindre rejsen frem i tiden foregår vednedfrysning eller at man bevæger sig langs et sort huls hændelseshorisont eller event horizon. I Nøjsomhed koster det en del af ens krop. Delen behøver ikke være særlig stor, men gør man det tilstrækkelig mange gange, kan det ende med at koste både en arm og et ben.

I sidste ende handler novellen om fri vilje og kontrol eller mangel på samme og hvor langt nogen vil gå for at styre deres egen skæbne.

I anledning af den fornyede udgivelse, foretog jeg et par nødvendige ændringer, for at nogle af delene ikke skulle have et ufrivilligt politisk budskab. Det var en biting der pludselig fik en alt for vigtig rolle i forhold til den egentlige handling.

Angående Knud Larns Konkurrence fra 2008 har tre af de ikke vindende historier fundet vejen til SFCs novellesamlinger. Det er Lars Ahns Kongens Nytårstale i Månebase Rødhætte og A. Silvestris Vi der skummer fløden i Faderens Sønner og min egen.

Tilbage til overblik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *