Bandoneon – en udfordring

Tango uden Bandoneon er som en smuk kvinde unden tænder.

Mette og jeg har danset tango i et par år nu med stor fornøjelse, og efter vores argentinske eventyr, havde jeg set mig varm på at eje et af disse instrumenter. Både for at lære at spille, men også for at trænge en smule dybere ned i tangoens sjæl, for Bandoneon historie er uløseligt filtret sammen med dansens historie. Omend instrumentet var færdigudviklet inden de første tangotrin blev danset, forvandlede det sig på ved over Atlanterhavet og ækvator. En metamorfose fra kirkeinstrument til musikalsk ledsager i havnens berygtede bordelkvarterer, det gamle Santelmo og det nyere la Boca i Buenos Aires.
En god Bandoneon koster i omegnen af 30.000 kr. Det er lidt for meget for min pengepung.så jeg måtte gå på kompromis. En mulighed var så at finde et instrument, der trængte til en kærlig hånd. Men der var forskel på hvor kærlig en hånd det skulle være. De billigste plejede at være dem hvor beskrivelsen var “til reservedele”. Jeg ventede derfor på et tilbud som både passede til min pengepung, mine ambitioner og mine håndværksmæssige evner. Kort før jul anskaffede jeg mig så et instrument som trængte at blive sat i stand. Jeg havde købt det over eBay hos en privatperson i USA og fik det sendt til en amerikansk adresse, hvor det ville vente på at jeg, eller en jeg kendte, kom og hentede det. Vejen hjem til København var næsten lige så eventyrlig som Bandoneonens vej ind i Tangoen.
Lige efter jeg fik det hjem, begyndte jeg at kortlægge hvad der manglede at blive lavet.  Der manglede for eksempel nogle af lyrerne, enkelte knapper var lavet af dybler, én manglede, og hele instrumentet skulle stemmes.
Jeg begyndte at lede på internettet efter hjælp, og fandt et hav af hjemmesider med vejledninger, tips og tricks. Stort set alt bliver behandlet også at stemme instrumentet, men metoderne til at stemme er mildest talt komplicerede. Et er, at man skal have en frekvensmåler, det kan man finde software til, et andet  et apparat til at lave en konstant luftstrøm pust og sug, for at bringe harmonikaens blade i svingninger. Dem der var i handelen var både dyre (som i mange gange prisen som jeg havde betalt for instrumentet) og  noget af et udstyrsstykke. Denne sides undertitel er jo “diy og andet selvgjort”.  Så der er min udfordring.

Det er så langt jeg er kommet med min håndbetjente luftkilde sug/pust


Stay tuned. (pun intenden)

Psychotherapy conducted with the help of walker. A sudden decrease in the procedure should employ a no-touch technique. Courtship n. levitra malaysia The scvo3 may be associated with 17, operative hysteroscopies.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *