Pladespiller

Over de næste to dage bringer jeg instruktionerne til at bygge en pladespiller med en tonearm lavet af et stykke sammenrullet avispapir og en Pick-up vægt af ståltråd, sytråd, en skive pap og en 50 øre.
Jeg lægger et regnearket med målskiven og en postscriptfil til pick-up vægten ud, så man kan downloade det.

Den er lavet!

Jeg startede ikke fra nulpunktet. Jeg havde allerede samlet et par ting som jeg kunne bruge. Grunden til at jeg gik i gang var en hjemmeside jeg faldt over mens jeg byggede en guitar. Her beskrev en DIYer at han havde lavet en tonearm af træ.
Mine erfaringer med træ fra bygning af akustik-guitar er dog, at træ selv har en resonansfrekvens. Siden man beregner tonearmens vægt, så dens resonansfrekvens der beregnes af pick-up-nålophængningens “elasticiteten” ligger under det hørbare niveau (et sted mellem 10 og 14 Hz), kunne det ikke være godt med et stykke træ der selv har en resonansfrekvens. Hvor den end ligger. Jeg kom så til at tænke på et at man brugte æggebakker til DIY-lyddæmpning i sit øvelokale i kælderen (for 25 år siden) fordi papir er et lyddødt materiale. Den viden kunne man da bruge til noget.

Pick-Up
Jeg havde en Ortofon pick-up-nål (om30) til overs og tænkte at det måske var en ide at bruge den til noget. Sådan en fætter er jo ikke billig. En google søgning anbefalede at selve armen burde veje omkring 5 gram, tonearmudregner ved en ResFreq på 10 Hz og jeg valgte en effektiv tonearmlængde på 266 mm med et overhæng på 15,6 mm, fordi det var der nogen der havde.

Pladetallerken
På et loppemarked fandt jeg en gammel Sony pladespiller med smadret tonearm til 50 kr. Motoren havde to hastigheder, og padetallerkenen var drevet med et gummi bånd. Jeg valgte at bruge motoren, pladetallerkenen og spindlen resten var alligevel plastik, omend af højeste kvalitet ;-).

Plinth
Jeg kender ikke det danske ord for det når vi taler om pladespiller, men det er vel en sokkel. Vi havde lige fået lavet køkkenet og et stykke bordplade i stavlimet ask var blevet til overs. Jeg har tidligere bygget en el-guitar af to fyretræhylder og et stykke bøgetræ køkkenbordplade. Ikke fjollet tænkte jeg.

fortsættelse og billeder følger…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *